WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN DE JRS ROUTERS?

D1 ROUTER
€259,00
Full Eco standby-modus met 0% elektromagnetische emissie
90% verlaagde bakenpulsfrequentie
Fijnafstelling van het bereik met 1 milliwatt-stapgrootte
Wifi-tijdschakelaar – Stel tijden in waarop wifi automatisch 100% wordt uitgeschakeld, bv. ‘s nachts
Aan/uit-schakelaar voor Wifi-zender (bekabelde LAN-poorten blijven werken)
Afneembare antennes, mogelijkheid om extra dempers tussen te plaatsen
Geschikt voor wandmontage
Dual band (extra kanalen op 5 Gigahertz)
AC wifi voor extreem hoge snelheid
150 Mbps max. doorvoersnelheid op 2,4 GHz wifi netwerk gemeten met Speedtest.net
400 Mbps max. doorvoersnelheid op 5 GHz wifi netwerk gemeten met Speedtest.net
+++ snelheid normaal internet gebruik (websites bekijken)
+++ bereik en 3 externe antennes
Asus router type RT-AC66U B1
Afmetingen 218 x 148 x 45 (mm)
Firewall en WPA2-beveiliging met wachtwoord
Gigabit ethernet LAN poorten
Twee USB-poorten voor delen van bestanden en printserver
VPN client en server
Gastnetwerken
BESTEL NU LEES MEER
D2 ROUTER
€284,00
Full Eco standby-modus met 0% elektromagnetische emissie
90% verlaagde bakenpulsfrequentie
Fijnafstelling van het bereik met 1 milliwatt-stapgrootte
Wifi-tijdschakelaar – Stel tijden in waarop wifi automatisch 100% wordt uitgeschakeld, bv. ‘s nachts
Aan/uit-schakelaar voor Wifi-zender (bekabelde LAN-poorten blijven werken)
Afneembare antennes, mogelijkheid om extra dempers tussen te plaatsen
Geschikt voor wandmontage
Dual band (extra kanalen op 5 Gigahertz)
AC wifi voor extreem hoge snelheid
150 Mbps max. doorvoersnelheid op 2,4 GHz wifi netwerk gemeten met Speedtest.net
400 Mbps max. doorvoersnelheid op 5 GHz wifi netwerk gemeten met Speedtest.net
+++ snelheid normaal internet gebruik (websites bekijken)
+++ bereik en 3 externe antennes
Asus router type RT-AC68U
Afmetingen 220 x 83 x 160 (mm)
Firewall en WPA2-beveiliging met wachtwoord
Gigabit ethernet LAN poorten
Twee USB-poorten voor delen van bestanden en printserver
VPN client en server
Gastnetwerken
BESTEL NU LEES MEER

SAMENVATTING

De JRS Eco 100 D2 heeft afneembare antennes waardoor het mogelijk is om extra dempers in te zetten (optioneel). Dit verkleint het bereik van de D2 tot ongeveer 10 meter, waardoor de straling nog verder wordt verlaagd, tot bv. slechts één kamer.

De JRS Eco 100 D2 heeft een aparte wifi aan/uit drukknop aan de zijkant. Bij de D1 kan de WPS-knop functioneren als wifi aan-/uit drukknop.

De D2 is een rechtopstaand model, en de D1 is een tafelmodel. De D1 heeft 2 schroefgaten voor muurbevestiging aan de onderkant.

De JRS Eco 100 D1 en D2 routers zijn verder identiek en hebben allebei een Full Eco standby-modus met 0% elektromagnetische emissie. En als de wifi actief is, hebben ze een 90% verlaagde bakenpulsfrequentie.

Gemeten met Speedtest.net (échte snelheid) bieden de JRS Eco 100 D1 en D2 modellen allebei 400+ Mb/s. Dit zijn echte gemeten doorvoersnelheden, geen theoretische waarden zoals ‘AC1900’. (Je kunt zelf de snelheid van je internetverbinding testen op Speedtest.net.)

De JRS Eco 100 D1 en D2 modellen zijn allebei dual band, wat betekent dat ze op twee frequenties uitzenden: 2.4 en 5 Gigahertz. Dit maakt hogere snelheden mogelijk. Je kunt desgewenst de 5 GHz-frequentie uitschakelen als je de straling wilt minimaliseren.

STRALINGSARME ECO-WIFI ROUTERS JRS

Verminder wifi-straling in huis met een JRS® Eco-wifi router. “Onze missie is om het welzijn van mensen te verbeteren door elektromagnetische straling in de omgeving te verminderen. We bieden metingen aan, advies, en ontwikkelen elektronica die meetbaar minder straling afgeeft” dr.ir. Jan-Rutger Schrader

Wist u dat een gewone wifi-router 24 uur per dag, 10 keer per seconde, bakensignalen uitzendt, duidelijk meetbaar? De JRS Eco-wifi routers worden geleverd met de unieke JRS Eco firmware: een besturingssysteem dat de straling vermindert en werkt op een moderne Asus® router.

De eerste generatie JRS Eco-wifi routers bracht de elektrosmog al aanzienlijk omlaag door de pulsfrequentie met 90% te verlagen. De JRS Eco 100 technologie gaat nog een stap verder. Deze modellen schakelen automatisch over op een volledig stralingsvrije Full Eco standby-modus wanneer er geen wifi-apparaten zijn verbonden.

Eenvoudige installatie. De wifi-router wordt met een gewone netwerkkabel (bijgeleverd) op uw internetmodem aangesloten (KPN, Ziggo etc.). Als uw modem een ingebouwde wifi heeft schakelt u deze uit. Vraag het de klantenservice van uw provider. Alle verdere functies van uw internetmodem zoals telefonie blijven gewoon te gebruiken.

METINGEN

Eco 100 router met wifi actief (wel wifi-devices verbonden maar geen datavraag): 1 bakenpuls per seconde. Y-as: wifi-straling. X-as: tijd. Gemeten met Rohde & Schwarz spectrum analyzer in zero span modus.

Eco 100 router in Full Eco-slaapstand (geen wifi-devices verbonden): nul wifi-emissie.

Gewone wifi-router (geen datavraag): 10 bakenpulsen per seconde, 24 uur per dag.

VEELGESTELDE VRAGEN

Onze Eco-wifi-routers zijn compatibel met elke provider en internetmodem. U verbindt eenvoudig de Eco-wifi met uw bestaande internetmodem middels de meegeleverde netwerkkabel. Deze sluit u aan op  een standaard LAN-verbinding die beschikbaar is op elk internetmodem.

U moet uw internetmodem behouden, omdat deze de omzetting van het internetsignaal naar ADSL, kabel of glasvezel doet, waarvan de werking afhangt van uw specifieke internetaansluiting.

Als uw internetmodem over ingebouwde wifi beschikt, moet deze worden uitgeschakeld om de wifistraling tot een minimum te beperken. Op sommige modems kunt u eenvoudig de wifi uitschakelen met een drukknop op het modem, of door in te loggen op een instellingenmenu. Als u niet weet hoe het moet, bel dan de klantenservice van uw provider en vraag hen om hulp. Sommige modems van internetproviders zenden ook een publiek wifinetwerk (bv. Wifispots) uit dat ook uitgeschakeld moet worden.

Wifi uitzetten op de KPN Experiabox

Een gewone wifi-router zendt 24 uur per dag, 10 keer per seconde, bakensignalen uit. Dit geeft continu straling, duidelijk meetbaar. De unieke JRS® Eco 100 Wifi-router schakelt, als je de wifi op je computer en telefoon uitzet, automatisch in Full Eco standby mode waarin hij 100% stralingsvrij is. Wanneer je weer verbinding maakt met de wifi schakelt de JRS Eco 100 router het signaal automatisch weer in.

Wat deze Asus®-routers bijzonder maakt is de JRS Eco-firmware die erop draait. De eerste generatie JRS Eco-wifi routers verminderde de hoeveelheid elektrosmog al flink door de frequentie van de bakensignalen met een factor 10 te verlagen. De JRS Eco 100 technologie gaat nóg een stap verder.

Wanneer je de JRS Eco 100 router installeert, gaat deze eerst in de leerstand, zodat je gemakkelijk al je apparaten kunt verbinden. De router houdt automatisch een lijst bij van de devices die ermee verbonden zijn geweest. Nadat al je apparaten in die lijst zijn gekomen, schakelt de router vanzelf over naar de Full Eco-modus, waarin hij volledig stralingsvrij is wanneer er geen wifi-devices zijn verbonden.

Pas wanneer één van de apparaten uit de lijst een verbindingsverzoek stuurt schakelt de JRS Eco 100 router onmiddelijk weer in. Hij schakelt dus alleen in voor devices die van jou zijn. Je draadloze apparaat stuurt zo’n verbindingsverzoek als je de wifi inschakelt of de lijst opent van beschikbare wifi-netwerken. Dit gaat vanzelf en je merkt geen verschil met een gewone wifi-router.

De wereldwijd unieke JRS Eco 100 technologie is compatibel met alle merken en modellen draadloze apparaten: Android®, Apple®, Windows® en andere. Je gaat niet achteruit in wifi-snelheid, bereik of stabiliteit van het netwerk. De JRS Eco 100 biedt tevens een verlaagde pulsfrequentie, net als bij de vorige generatie JRS Eco wifi, zelfs tijdens het gebruik.

Kan ik hetzelfde bereiken door de instellingen in een gewone router aan te passen?

De JRS Eco 100 functionaliteit waarbij het wifi-signaal automatisch volledig uitschakelt in stand-by, is uniek voor het JRS Eco 100 besturingssysteem en is niet beschikbaar op gewone routers.

Mensen denken soms dat ze door het instellen van een “Hidden SSID” op een gewone wifi-router de straling verminderen. Dat is een misverstand. Met een ‘packet-sniffer’-programma zoals Wireshark kun je vaststellen dat een gewone router dan nog steeds baken-pakketten uitzendt, alleen het zogeheten ‘SSID’-veld in deze pakketten is op nul gezet. Het vermindert de straling van de router op geen enkele manier.

En de andere instellingen? Vaak kun je in gewone routers het zendvermogen niet aanpassen of alleen in grove stappen. De JRS Eco 100 firmware biedt fijnafstelling van het zendvermogen met een stapgrootte van 1 milliwatt, wat niet beschikbaar is in de gewone Asus® firmware.

In hoeverre vermindert een Eco-router mijn blootstelling aan wifi-straling?

Wifi is tweerichtingsverkeer. Hoewel de Eco-router de straling van je router sterk vermindert, blijft de de straling van je draadloze devices hetzelfde. Voor elk pakket data dat vanuit de wifi-router wordt verstuurd naar je apparaat, stuurt het device een bevestiging terug. Wifi-straling afkomstig van de apparaten is sterk en je houdt het device zeer dicht bij je lichaam. Vooral bij data-intensieve toepassingen zoals video wordt er veel wifi-straling uitgezonden. Door met een bekabelde Internet-aansluiting te werken kun je je blootstelling aan elektromagnetische straling minimaliseren

De JRS Eco routers hebben hetzelfde bereik als gewone wifi-routers. Onze modellen hebben externe antennes. Hoeveel bereik je in de praktijk haalt, hangt af van de gebruikte bouwmaterialen in je huis. Gewapend beton dempt het signaal bijvoorbeeld meer dan hout. Er is geen verschil in bereik tussen de modellen.

Zorgt de 90% verlaging van de pulsfrequentie van de Eco-wifi router er niet voor, dat mijn draadloze apparaten hun zendvermogen verhogen, zodat er juist een onbedoelde toename van straling is? Vergelijkbaar met hoe een mobiele telefoon harder gaat zenden bij slecht bereik? Met andere woorden, moeten de ontvangende apparaten niet ‘harder werken’ om de verbinding in stand te houden, waardoor de straling lokaal kan toenemen?

Nee. Er zit geen vermogensregeling in de 2.4 Gigahertz wifi standaard. Het zendvermogen van wifi-apparaten ligt vast en is niet afhankelijk van de ontvangen signaalsterkte. De standaardinstelling op alle wifi-apparaten is vrijwel altijd 100% (max. vermogen). Daarom zenden de apparaten (helaas) altijd wifi-straling uit op vol vermogen, net als wanneer ze zijn aangesloten op een niet-Eco-router. Uit metingen blijkt zelfs dat wifi de sterkste bron van elektrosmog is in moderne smartphones. Bij sommige apparaten met wifi, met name Windows laptops met een Intel wifi-adapter, is het mogelijk om het zendvermogen van de wifi-adapter te verlagen in Apparaatbeheer, maar dit is ook een vaste instelling.

Het 2e deel van het antwoord is, dat de 90% verlaagde pulsfrequentie van de Eco-router het uitgezonden piekvermogen niet vermindert, hoewel het gemiddelde vermogen wel lager is. Het piekvermogen bepaalt het bereik van de router, en daarmee de signaalsterkte die je wifi-apparaten ‘zien’. Alleen wanneer je het zendvermogen van de Eco-router verlaagt via het instellingenmenu, zal het bereik en de ontvangen signaalsterkte worden gereduceerd, maar je wifi-apparaten zullen dan nog hun zendvermogen niet veranderen zoals boven beschreven.

Eenvoudige installatie. De wifi-router wordt met een gewone netwerkkabel (bijgeleverd) op uw internetmodem aangesloten (KPN, Ziggo etc.). Als uw modem een ingebouwde wifi heeft schakelt u deze uit. Vraag het de klantenservice van uw provider. Alle verdere functies van uw internetmodem zoals telefonie blijven gewoon te gebruiken.

De straling van uw smartphone, laptop of ander draadloos apparaat blijft onveranderd! Wifi is twee-richtingsverkeer. Stel uw smartphone zodanig in dat de wifi automatisch uitschakelt als het scherm uitgaat. U kunt soms het zendvermogen van de wifi-adapter in uw laptop via Apparaatbeheer lager instellen. Stralingsvrij werken via bekabeld internet geeft de minste straling.

Nee. Downloadsnelheid, verbindingskwaliteit en bereik zijn hetzelfde als bij gewone wifirouters.

De werkelijke snelheid gemeten met speedtest.net voor de JRS Eco 100 D1 en D2 modellen is 400+ Mb/s. Dit zijn werkelijk gemeten doorvoersnelheden, geen theoretische waarden zoals ‘AC1900’.

De snelheid is hetzelfde als bij de Asus-firmware.

De JRS Eco 100 functionaliteit waarbij het wifi-signaal automatisch volledig uitschakelt in stand-by, is uniek voor het JRS Eco 100 besturingssysteem en is niet beschikbaar op gewone routers.

Mensen denken soms dat ze door het instellen van een “Hidden SSID” op een gewone wifi-router de straling verminderen. Dat is een misverstand. Met een ‘packet-sniffer’-programma zoals Wireshark kun je vaststellen dat een gewone router dan nog steeds baken-pakketten uitzendt, alleen het zogeheten ‘SSID’-veld in deze pakketten is op nul gezet. Het vermindert de straling van de router op geen enkele manier.

En de andere instellingen? Vaak kun je in gewone routers het zendvermogen niet aanpassen of alleen in grove stappen. De JRS Eco 100 firmware biedt een fijnafstelling van het zendvermogen met 10 stappen, hetgeen niet beschikbaar is in de gewone Asus® firmware.

Ja, de Eco-wifi biedt een programmeeroptie met wifi aan-/uit-regels die u kunt instellen. U kunt deze zo instellen dat de wifi bijvoorbeeld ‘s nachts automatisch volledig wordt uitgeschakeld.

Als de wifi automatisch is uitgeschakeld en u heeft deze toch even nodig, drukt u eenvoudig even op de wifi aan/uit-knop. De router hervat het programma zodra de eerstvolgende ingestelde tijd bereikt is.

U moet uw internetmodem behouden, omdat het de omzetting van het internetsignaal doet naar ADSL, kabel of glasvezel, waarvan de details afhangen van uw specifieke internetaansluiting. Als uw internetmodem over ingebouwde wifi beschikt, moet deze worden uitgeschakeld om de wifistraling tot een minimum te beperken. Het wifi signaal van het modem heeft u namelijk niet meer nodig omdat de wifi-functie is overgenomen door de Eco-wifi router.

Op sommige internetmodems kunt u eenvoudig de wifi uitschakelen met een schakelaar op het modem, of door in te loggen op een instellingenmenu. Regelmatig krijgen we vragen over hoe dit moet. Helaas kunnen we niet alle verschillende aanbieders en typen modems ondersteunen. Onthou dat het altijd mogelijk is om de ingebouwde wifi uit te schakelen. Als u niet weet hoe, vraag hulp aan de klantenservice van uw provider. U kunt ook zoeken naar een doe-het-zelfhandleiding op internet door te googlen op de naam van de provider en het merk en model van uw internetmodem. Meestal kan de ingebouwde wifi worden uitgeschakeld via het instellingenmenu van het internetmodem, dat via een browser kan worden bereikt door het juiste adres (het IP-nummer) in te voeren.

Als uw internetprovider ook een openbaar wifinetwerk via de internetmodems exploiteert (bv. Wifispots), moet u dit openbare wifinetwerk ook uitschakelen. In sommige gevallen moet u dit doen op een aparte webpagina van de internetprovider met een persoonlijke login. U kunt controleren of uw modem geen wifi meer uitzendt door uw smartphone ernaast te houden en naar wifi-netwerken te scannen. Zorg ervoor dat er geen sterk wifi-netwerk boven aan de lijst staat met de naam van het openbare netwerk.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen:

  • De Eco-wifi reduceert de wifi pulsfrequentie van 10 naar 1 puls per seconde.
  • Een router guard verslechtert de ontvangstgevoeligheid van de wifi-router omdat deze ook het ontvangen signaal dempt.
  • De Eco-wifi biedt een fijnafstelling van het bereik met een stapgrootte van 1 milliwatt, zodat u tot 95% vermindering in zendvermogen kunt behalen.

In de eerste plaats raden wij aan om het hele huis te bekabelen met Ethernet-kabels om je blootstelling aan straling te minimaliseren. Wifi is tweerichtingsverkeer en je iPad, telefoon en andere draadloze apparaten geven nog steeds dezelfde hoeveelheid straling af.

Hoeveel routers je nodig zou hebben hangt af van de bouwmaterialen. Zo verzwakken wanden en plafonds van gewapend beton het wifi-signaal sterk, terwijl het signaal vrijwel onbelemmerd door hout gaat.

Het beste advies is om een aantal Eco-wifi-routers op voldoende locaties in je huis te plaatsen voor een optimale dekking en bekabelde LAN-verbindingen van je internetmodem naar elk van deze routers aan te leggen. Als alternatief kun je ze in serie aansluiten door een LAN-kabels van de ene Eco-wifi-router naar de andere te trekken.

Als je al coax TV-bekabeling in huis heeft, kunnen netwerkadapters een goede oplossing zijn, zodat je geen LAN-kabels hoeft te trekken. De manier waarop dit werkt is dat je een 2e Eco-wifi router plaatst in de kamer waar je extra wifi dekking wilt hebben, vervolgens die router aansluit op de Hirschmann MA32 adapter en daarna de Hirschmann MA32 aansluit op de TV coax aansluiting die beschikbaar is in die kamer. Vervolgens sluit je je internetmodem aan op de 2e Hirschmann MA32-adapter en sluit je die Hirschmann MA32 aan op de TV coaxkabel/-aansluiting in de buurt van het internetmodem, bv. in de meterkast. Op deze manier vervangt de coax-verbinding de Ethernet LAN-kabel die je anders van de internetmodem naar de 2e Eco-wifi-router zou moeten trekken.

Er bestaat nog een andere oplossing, de powerline adapters, echter deze werken met een signaal met een frequentie van ongeveer 30 Megahertz dat op de electriciteitsleidingen wordt gezet. Deze werken als een soort antenne, omdat ze niet afgeschermd zijn, en stralen het signaal rond in je huis. Soms klagen naburige amateurzenders zelfs over de storing van de powerline adapters. Deze optie is daarom niet volledig stralingsvrij en het is veel beter om LAN-kabels te trekken.

Het kan verleidelijk zijn om een wifi mesh-router systeem te gebruiken, maar hou er rekening mee dat dit dramatisch is in termen van blootstelling aan wifistraling. Alle draadloze signalen worden dubbel, drie- of viervoudig van de ene mesh-node naar de andere verzonden.

WIFI ROUTERS