Wat weten we over straling

92% van de Nederlanders is bewust van straling, de methode waarmee onze smartphone of tablet verbinding maakt met het internet en waardoor we onze omgeving kunnen bellen of appen. 57% van de ondervraagden denkt dat deze straling schadelijk is voor de gezondheid. Dit is nog relatief laag in vergelijking met Australische respondenten die gevraagd werden of ze zich zorgen maken over mobiel telefoongebruik; 73% gaf aan dit te doen.

Dat de smartphone gemiddeld wel 300.000 keer per dag verbinding maakt met de dichtstbijzijnde zendmast (en daarmee continu het lichaam blootstelt aan elektromagnetische straling) doet de wenkbrauwen fronsen wanneer uitgelegd aan de nieuwsgierige bezoekers van de beurs. Temeer verontrusting als we dit koppelen aan recente onderzoekscijfers, een initiatief van Stralingsbewustzijn en gesponsored door RADYGO. Hier hebben 775 respondenten aan bijgedragen met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar, waarvan 46% vrouw.

De honderden verschillende reacties op mijn openingsvraag die ik op de beurs stelde; “Wat weet u van straling?” waren zeer interessant te noemen.  De reacties varieerden van “oh ik ga wel lekker op die straling” tot “ja ik heb wel eens gehoord dat straling schadelijk is.”

Het is voor diegenen die op de beurs waren en zich inzetten voor meer Stralingsbewustzijn en een enorme opsteker dat het merkbaar is dat er heel veel röring is rondom dit onderwerp sinds het laatste jaar. En dat is positief! In mijn optiek ligt de kracht van verandering naar een gezonder gebruik van mobiele apparatuur bij de bewuste mens. Of op z’n Amerikaans; “the power lies with the people.”

Vandaar dat de Nationale GezondheidBeurs alle dagen druk bezocht werd met mensen die op basis van kennis en keuzen bewust willen en kunnen beslissen hoe hun leven zo gezond en prettig mogelijk in te richten.

Wanneer we de mensen duiden dat straling de ontwikkeling van het groeiende kind al in de spermafase beïnvloedt wordt er serieus geluisterd, vooral door de mannen die zich terecht aangesproken voelen. Ook bij vrouwen gaat er direct een alarmbelletje rinkelen.

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken voorhanden waar neurologische verandering is opgetreden in het nageslacht van muizen en ratten wanneer geconfronteerd met straling. Een veel gehoorde reactie en dooddoener is: “Ja maar wij zijn toch geen muizen?” Als we dan aangeven dat de mens en de muis op DNA level bijna gelijk zijn begint men toch na te begrijpen waarom nou juist deze beestjes gebruikt worden als laboratoriumexperimenten voor de mens.

Het is namelijk een zorgwekkende ontwikkeling dat straling voortplanting van organismen negatief beïnvloedt. Indien we de cijfers erbij halen uit het onderzoek zien dat 54% van de ondervraagde mannen het toestel NIET gebruikt zoals voorgeschreven in de handleiding van het toestel door het in de broekzak te dragen tegen het lichaam aan. In de handleiding staat namelijk dat men het toestel te allen tijde minimaal 10mm van het lichaam dient te houden, dus niet in de broekzak! Blackberry adviseert zelfs het toestel in een riemholster te dragen om de juiste afstand te bewaren door het apparaat ten minste 25mm van het lichaam (inclusief de buik van zwangere vrouwen en de onderbuik van tieners) te houden.
Waar draagt men de telefoonHet delen van deze kennis met de bezoekers gaf nog meer stof tot nadenken. Verrassend was het feit dat aardig wat mensen aangaven dat ze telefoon ‘s nachts wel vaak uitzetten of op vliegtuigmodus. Als ik dan vroeg waarom was het antwoord dat ze geloofden dat dit beter was voor de nachtrust of ze wisten niet precies waarom, het was een gevoel en dus  deden ze het maar voor de zekerheid. Wederom een positieve ontwikkeling! Indien we de onderzoekresultaten er weer bij halen zien we dat dit inderdaad dat deze gedachte leeft bij de ondervraagden:
slapen en telefoonsHet delen van bovenstaande kennis was voor de meeste bezoekers een eye-opener die aangaven het prettig te vinden om deze kennis tot zich te nemen zodat ze er iets mee kunnen doen.

Tot slot een reactie die ook vaak gegeven werd was: “ja maar straling is toch overal, we worden toch de hele tijd bestraalt?” Dit is inderdaad zo, vooral in de steden is het letterlijk een magnetron. Ik heb een makkelijke uitleg bedacht om het in perspectief te zien en zeg; afstand is je vriend. Indien je bespoten wordt door een 5 brandslangen op 1 meter afstand is het schadelijk en doet het pijn. Wanneer je op 15 meter staat en bespoten wordt is het al een heel verschil. Zo ook met de antennes van smartphones en tablets die dicht tegen het hoofd (de hersenen) en lichaam (organen/baby) gehouden worden.