Kabinet legt advies Gezondheidsraad naast zich neer, uitrol 5G moet doorgaan

Bron: JRS eco wifi

In September bracht de Nederlandse Gezondheidsraad (GR) haar advies uit aan de Tweede Kamer over 5G en de gevolgen voor onze gezondheid. Naar aanleiding daarvan zond Omroep Gelderland een documentaire uit over gezondheidsrisico’s van 5G-straling. Het bevat onder meer een interview met professor Kromhout van de Universiteit Utrecht, tevens voorzitter van de commissie Elektromagnetische Velden van de GR.

Kromhout geeft aan dat wetenschappers flink verdeeld zijn over het onderwerp en dat er twee kampen zijn ontstaan. De ene groep zegt wel gezondheidsrisico’s te kunnen vinden, terwijl de andere groep beweert van niet. Kromhout geeft aan dat er wel degelijk signalen zijn van negatieve effecten van 5G-straling bij bepaalde aandoeningen of ziekten. In haar advies pleit de Gezondheidsraad voor uitstel van de uitrol van de ‘second wave’ 26 Gigahertz-frequentie, totdat er meer onderzoek is gedaan naar de veiligheid.

Hoewel op dit moment alleen de 0,7 Gigahertz (GHz)-frequentie in gebruik is voor 5G, staan er meerdere frequenties op de agenda. De geplande 3,5 GHz-frequentie is de komende jaren nog geblokkeerd door Defensie. De Gezondheidsraad heeft vooral haar twijfels bij de 26 GHz. Op die frequenties gebeurt momenteel nog niets in Nederland. Er zijn echter wel testen geweest en hiervoor zijn tijdelijke vergunningen afgegeven.

Het kabinet legt het advies van de Gezondheidsraad naast zich neer. De uitrol van 5G in Nederland gaat dan ook gewoon door, zo laat Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, weten tijdens een persconferentie. Binnen enkele jaren staat de veiling van de 26 GHz frequentie gepland. Vorig jaar nog werd de 0,7 GHz-frequentie geveild door de staat voor 1,2 miljard euro. De opbrengst voor de hogere frequenties zal naar verwachting minstens tien keer zo hoog zijn. Zijn de gezondheidsrisico’s ondergeschikt aan de economische belangen?

In de uitzending van het programma ‘In het vizier van De Jager’ van Omroep Gelderland is er ook aandacht voor mensen die gezondheidsklachten van de straling van zendmasten ondervinden.

Opmerkelijke fragmenten uit het programma, met Prof. Hans Kromhout (tijden in de video: 7.55 – 10.11 en 18.57 – 20.40)