WAT IS 5G?

5G vertegenwoordigt de nieuwste, vijfde generatie van mobiele netwerken, ofwel 5G-mobiele systemen. Het is de opvolger van 4G, 3G en 2G. 5G biedt nog hogere snelheden, minimale vertraging en realtime communicatie maar ook meer straling.
 

WELKE FREQUENTIES WORDEN DOOR 5G GEBRUIKT?

Het is belangrijk op te merken dat 5G geen verband houdt met de 5 Gigahertz-band, die vaak wordt afgekort als 5 GHz en bijvoorbeeld voor Wi-Fi wordt gebruikt.

Hoewel 5G een zendtechniek is die ook op de bestaande frequentiebanden van 2G, 3G en 4G gebruikt kan worden, heeft de Europese Unie drie specifieke frequentiebanden aangewezen voor 5G: de 700 MHz, 3,5GHz en 26 GHz.

Sinds 21 juli 2020 zijn de 700 MHz-, 1400 MHz- en 2100 MHz-frequentiebanden geveild. KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo verworven vergunningen voor de drie geveilde frequentiebanden. Aan de vergunningen van de 700 MHz-band zijn een dekkingseis en snelheidsverplichting verbonden. De ingebruikname van de 3,5 GHz-band staat nu gepland voor 2023. Voor de 26 GHz-frequentieband is nog niet besloten of, en zo ja wanneer deze landelijk geveild gaat worden. Deze hoge frequentie zal voorlopig nog niet overal gebruikt gaan worden, maar enkel daar waar grote mensenmassa’s bij elkaar zijn. Kijk bij u in de buurt

HOE KAN IK 5G METEN?

Onderstaande tabel bevat informatie over de frequentiebanden en meetinstrumenten en detectoren. Al onze meters kunnen gebruikt worden om 5G te meten.

PRO II
€479,00
Onze favoriete stralingsmeter. Compact en eenvoudig te gebruiken. Bevat een premium OLED Display voor digitale metingen, maximale Resetknop, USB stroomaansluiting voor continu toezicht, volumecontrole, koptelefoonaansluiting en meer!
Meet 200 MHz tot 8GHz
LEES MEER
CLASSIC II
€229,00
CLASSIC II is en kleinere en eenvoudige versie met minder gedetailleerde informatie dan de PRO II. Het maakt gebruik van kleur gecodeerde LED’s die overeenkomen met het meetbereik om de RF-blootstelling in uw omgeving te kunnen beoordelen.
Meet 200 MHz tot 8GHz
LEES MEER
MICRO II
€329,00
MICRO II is een draagbare polsband detector. De eerste in zijn soort! Dit apparaat zal u met een kleine trilling waarschuwen wanneer de draadloze omgevingsstraling uw gewenste blootstellingsniveau overschrijdt. Supergevoelige detectie!
Meet 700 MHz tot 9GHz
LEES MEER
mmWAVE
€998,00
PRO mmWAVE is de allereerste high-band 5G-meter voor consumenten! Meet 5G in de hoge mmWave-band, 20 GHz tot 40 GHz. Professioneel nauwkeurig en betaalbaar – voor een fractie van de kosten van huidige high-band meters.
Meet 20GHz tot 40GHz
LEES MEER

HOE KAN IK MIJZELF BESCHERMEN TEGEN 5G-STRALING?

Hoe hoger de frequentie hoe minder ver het bereik. Daarom komen er veel meer zendmasten bij en zal de belasting voor ons als mens en dier ook intensiever zijn. Er zijn inmiddels producten beschikbaar die bescherming bieden tegen deze hoge frequenties. Hiermee bent u klaar voor de toekomst.

De 700 MHz en 3500 MHz banden kunnen effectief worden afgeschermd met bestaande materialen.

U vindt producten uit verschillende categorieën op deze pagina die een demping van ten minste 30 dB bieden van hoge frequenties. Deze producten zijn dus zeer toekomstbestendig.