ONTWIKKELING

Volgens The New York Times en gerenommeerde onderzoekers zoals Dr. Henry Lai van de Universiteit van Washington, wijst ongeveer 70 % van de niet door de wireless-industrie gefinancierde studies uit dat dagelijkse straling een nadelige biologische impact heeft. Die biologische effecten kunnen worden ingedeeld in 3 categorieën: de celgroei, de DNA-replicatie en de neurologische functie.

De impact op de celgroei ging van een duidelijk vastgestelde vertraging van de celgroei en celbeschadiging, tot een verstoring van de celadhesie (Aldinucci et al. 2003, Buemi et al. 2001, Pacini et al. 1999, Raylman et al. 1997, Linder-Aronson & Lindskog 1995).

Op genetisch niveau zijn afwijkingen in de genexpressie (Hirose et al. 2003, Hirai et al. 2002) en in de foetale ontwikkeling vastgesteld – voornamelijk ter hoogte van het cardiovasculaire stelsel.

Tot op vandaag zijn de meeste studies uitgevoerd in gecontroleerde laboratoria. Het is dus moeilijk te zeggen hoe dit zich manifesteert op schaal van de bevolking. Het kan immers jaren duren voor de effecten duidelijk worden (bovendien is de blootstelling aan straling in orde van grootheid hoger dan 15 jaar geleden).

De vrees is dat kleine maar algemeen verspreide veranderingen in cellulaire en genetische processen in de vroege kindertijd effecten zullen hebben op de ontwikkeling, vooral voor kinderen. De hersenen van kinderen ontwikkelen zich namelijk snel en hun weefsels absorberen relatief grotere hoeveelheden straling dan die van volwassenen.